Zorg belonen voor afbreukrisico?

By 8 juli, 2020Overig
Mijn stelling dat de Zorg bijna marktconform betaalt, heeft heel wat stof doen opwaaien. De bewering betrof een reactie op de blog van Teun van de Keuken in de Volkskrant, die vond dat: we weer terug waren bij het oude normaal waar bullshitbanen beter worden gewaardeerd dan vitale beroepen.
Ook mijn goede vriend P., manager HRM bij een middelgrote gemeente, wees mij erop dat veel mensen in de Zorg direct en veelvuldig betrokken zijn bij beslissingen over leven en dood. Met een ‘We leggen ons leven in hun handen, dat verdient waardering, ook in het loon’, verzoekt P. mijn argumentatie in heroverweging te nemen. ‘Ter vergelijk, een piloot bij KLM krijgt 300k per jaar vanwege hetzelfde argument.’
Hij stelt voor het begrip ‘afbreukrisico’ in mijn ‘beloningsmanagementwereldbeeld’ op te nemen, opdat ik wellicht tot een andere conclusie kom, dan dat de Zorg nagenoeg gelijke salarisniveaus hanteert in vergelijking met functies in het bedrijfsleven.
Dit verdient repliek.
Ik herinnerde P. aan zijn vorige werkgever waarvoor ik destijds de functiewaardering deed. Daar waren het de wachtchefs die mij kwamen vertellen dat zij een installatie bestierden van ruim een miljard. Een verkeerde beslissing op hun knoppenpaneel en de boel ging daar pats boem in de lucht. Of zij effe konden vangen.
Ik heb hen toen uitgelegd dat het SCADA systeem hun handelen tot in de perfectie volgde en daar waar nodig corrigeerde. Hoezo levensgroot afbreukrisico? Schaal 10 dekte de lading meer dan voldoende!
Ook als verpleegkundige deed ik destijds precies wat mij opgedragen was. Zelfs als iemand stopt met ademhalen hou je je strak aan het voorgeschreven protocol, anders kiest zo’n iemand de kortste weg naar God.
Ik zeg dus, ook een verpleegkundige heeft een beperkt afbreukrisico, wordt bijna marktconform betaalt en mag zich gecompenseerd weten door het extraatje dat de maatschappij voor hun bovenmatige inzet over heeft.
En dan belt mijn zoon…
Volgende week verder,
werk ze,
Rolf Baarda

Leave a Reply