Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress en burn

By 2 september, 2019Overig

Nu effe niet

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress en burn-out? Volgens artsen en psychologen komen die hierdoor:

  • Mensen willen te veel
  • Hoge werkdruk
  • Geen acceptatie van tegenslag en ongeluk

‘Neem daarom de tijd om op te laden en doe waar je energie van krijgt’, zegt bedrijfsarts Willem van Rhenen.

Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan.

Ik hoor mijzelf tegen jou al zeggen: ‘nee jôh, nu effe niet. Zit net in de tuin m’n batterijen bij te vullen. Energiedipje, je kent het wel. Kom morgen maar terug.’ Waarop ik morgen prompt niets en nooit meer wat van je hoor. Nee, wij kunnen ons weinig vrijheden permitteren, daar zijn we veel te afhankelijk voor.

Ik denk dus dat we de discussie over stress en burn-out wat fundamenteler moeten voeren. We gaan het niet langer hebben over ‘hoe halen we het maximale uit ons zelf’, wat veel talentmanagers propageren, want dat leidt bijna onherroepelijk tot overvraging, maar over: wat zit er maximaal in? Ik bedoel, voordat we onze talenten gaan ontplooien, zullen we eerst onze begrenzingen moeten leren kennen. Anders ga je er geheid overheen!

Ik noem maar wat elementaire zaken: een Allrounder wil graag praktische, dagelijkse zaken doen, maar is niet in de wieg gelegd om methodische analyses te maken. Een Vakspecialist zoekt zijn zekerheden in duidelijke specificaties, waaraan de projectresultaten moeten voldoen. Anders bungelt hij, en da’s bepaald niet leuk. Op hun beurt kunnen Professionals die specs leveren (en een beetje politieke context maakt het werk er alleen maar gaver op), maar horen graag van anderen weer met welke methoden of systemen dat moet gebeuren, omdat het fundamenteel strategisch denken voor hen niet is weggelegd.

Zo zijn er meer begrenzingen bekend van ons cognitief vermogen, het perspectief dat wij kunnen overzien voor het nemen van verstandige besluiten. Het gebied dat onze comfortzone is.

Blijf in die zone, is mijn advies, nu eens lekker hangen. Wat men daar ook van zegt. Doen waar je goed in bent, altijd kapitein op je eigen schip. Niet om stil te zitten, maar om je in vrijheid te bewegen. Lekker hoor: maximale waardering, geen stress laat staan een burn-out.

Werk ze, Rolf Baarda

Leave a Reply