Wat wil dat zeggen: beoordelen loskoppelen van belonen?

By 22 juni, 2020Overig

Dit wil zeggen dat we eerst een stap terug doen, om er daarna een vooruit te kunnen zetten. Ik verklaar mij nader.

De stap terug is naar de aloude schaaltrede. Vroeger waren alle schalen opgebouwd uit treden. Soms acht, 10 of 12 als een onderneming het overzichtelijk wilde houden, soms uit meer dan 20 als men zijn medewerkers hun hele werkzame leven lang een stapje omhoog wilden laten maken.

Hoe dan ook, zo’n schaal bestond bijna altijd uit een salarisverhoging van twee procent en liep zo door tot het einde van de schaal. We noemen dit type salarisstructuren ‘gesloten systemen’.

Daarna kwamen de ‘open system’. Daarin waren de schaaltreden verdwenen en kregen medewerkers een jaarlijkse salarisverhoging die afhankelijk was van de beoordeling. Zo scoorde een bijna goed bijvoorbeeld slechts één procent en een ‘goed’ drie of meer.

Nu wil men daar weer vanaf. Logisch, want het beoordelen met directe salarisconsequenties werd ervaren als zo’n beetje het vervelendste moment van het jaar. Zeker niet motiverend, slecht voor de samenwerking en slecht voor het vertrouwen in de leidinggevende. Als die laatste überhaupt nog in functie was.

Ook de wetenschap is er al lang over uit dat beoordelen te subjectief is: dat de beoordelaar meer zichzelf en zijn eigen kwaliteiten en tekortkomingen projecteert op de beoordeelde, dan objectief zijn oordeel formuleert.

Precies daarom zijn de meeste van onze klanten weer terug naar voorheen. Vaste salarisverhogingen van twee procent. Prima wat ons betreft.

Maar, zeggen wij er bij, als er niet meer beoordeeld wordt, moet er wel wat voor in de plaats komen. Dat is het gesprek over professional development en plezier in het werk. Zo kijkt men niet langer terug naar wat is geweest, maar vooruit naar dat wat komen gaat.

Hopelijk is dat een vaccin, maar dat is natuurlijk een heel ander onderwerp.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply