Veranderingswetenschappen van de koude grond

By 16 november, 2020Overig

In de krant van vandaag staat een foto met volwassen mannelijk tuig erop, waarvan de frontman (lange borstelige snor, zwarte baseballpet, 40-50 jaar) een bord omhoog houdt met de tekst: Sinterklaas is ons feestje, Zwarte Piet blijft.

Ander voorbeeld, andere foto: fanatieke Trump-aanhanger (doorgeschoten baard, zwarte bandana) die iets schreeuwt (mist een voortand zie ik nu) terwijl hij z’n middelvinger opsteekt.

Hoe marginaliseer je je eigen tegenstroom? Nou zo.

Het patroon is in beide gevallen precies hetzelfde: degenen die het langst tegen een verandering protesteren zijn de meest extreme tegenstanders. Met die extreme personages identificeer je je als (aanvankelijk) medestander steeds minder. Zo loopt langzaam maar zeker de beweging leeg.

Maak daar gebruik van bij veranderingsprocessen. Ben niet bevreesd voor tegenstanders. Verenig hen, mobiliseer ze en moedig hen aan om zo frequent mogelijk hun bezwaren te laten horen. Let op wat er gaat gebeuren: degenen die het protest het langst volhouden, zijn degenen waar de gemiddelde werknemer zich absoluut niet mee vereenzelvigen wil.

Ik zeg je, vroeg of laat nekt elke tegenstroom zichzelf. Hoef jij maar weinig voor te doen. Een klein zetje is voldoende.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply