Stephen Hawking

By 14 mei, 2019Overig

Ga ik op vakantie naar NYC, neem ik mee, jawel, Stephen Hawking’s postuum verschenen boek Brief Answers to the Big Questions. In het Engels, omdat ik deze taal hoognodig moet bijspijkeren.

Want niet groot gebracht met games en computers ontbeer ik die vaardigheid dusdanig, dat een opdrachtgever laatst vriendelijk verzocht mij voortaan door een Engels sprekende collega te laten vergezellen, omdat het rollenmodel dat hem eerst zo logisch leek, na mijn presentatie van zijn samenhang volledig was ontdaan.

Prachtig boek dat van Hawking, dat moet gezegd, hoewel mij zeker driekwart is ontgaan.

Bestaat er een God?’ Is een van die big questions waar het genie antwoord op geeft. Nee, zegt Hawking resoluut, want voor de Big Bang was er niets. Echt helemaal niets.

Geen ruimte, geen materie, laat staan tijd. Dus, concludeert Hawking, kan het niet anders zo zijn, dan dat God er voor de Big Bang niet was. En als hij toen nog niet bestond, is het sterk dat hij later plotseling wél acte de presence kan geven.

Heerlijk zo’n redenering.

Maar nou de vraag: moeten mensen als Stephen Hawking meer verdienen dan zeg de kapitein van de Symphony of the Seas met 362 meter, 2175 personeelsleden en 6780 gasten aan boord het grootste cruiseschip ter wereld?

Ik bedoel, mensen van het kaliber Hawking zijn op de vingers van een hand te tellen. Daarentegen zijn er van dit soort kapiteins misschien niet scheepsladingen vol op de markt, maar een absolute zeldzaamheid zijn zij ook weer niet.

Benieuwd naar jouw logica.

Werk ze,

Rolf Baarda

 

Mijn antwoord: Een kapitein van de Symphony of Seas zal naar verwachting zo’n 250.000 euro verdienen, zonder toeslagen of anderszins, tenminste als hij voldoet aan het profiel van Senior Leider. Een prof in Nederland merk ik aan als (senior) Generalist (en zou volgens de wet een ministerssalaris mogen verdienen van circa 1,5 ton, hetgeen opmerkelijk genoeg inderdaad overeenkomt met het max salaris van een senior Generalist). Met andere woorden: het rollenmodel veronderstelt dat dergelijke kapiteins over een hoger probleemoplossend vermogen beschikken dan toonaangevende wetenschappers! Schaars of niet.

Het loon is echter niet altijd 1 op 1 verbonden met het rollenmodel. Ook de arbeidsmarkt speelt daarin een rol. Zo kan een Generalist best meer betaald worden dan een Leider, of een Vakspecialist dan een Professional.

Mensen als Hawking zou ik ter compensatie een bonus geven vanwege buitengewone verdiensten voor de wetenschap. Natuurlijk niet in de vorm van geld, want daar geven dit soort mensen niet om. Noem een factor naar hen, of begraaf ze pal naast mannen als Darwin en Newton. Dan wel doe beide, zoals Hawking uiteindelijk overkwam.

Leave a Reply