Seals hebben geen bonus nodig II

By 26 oktober, 2020Overig

Navy SEALs. Ik schreef erover in mijn vorige blog. Moedige mannen die ten strijde trekken tegen het ultieme kwaad. Afgetraind, gespeend van vrees, zij aan zij, volledig vertrouwend op elkaar. Brothers in arms. Was ik maar zoals zij.

Maar ik moest zo nodig PSP stemmen in mijn jonge jaren, stoned op het eerste appel van mijn dienstplicht verschijnen, zodat ik na een week met S5 (en 85 gulden soldij, dat gelukkig ook) buiten de poort werd gezet.

Zucht. Wat heb ik gemist?

Naar aanleiding van die blog stuurde een klant mij een werkelijk buitengewoon inspirerend filmpje. Daarin doet oud Navy SEAL David Goggins kond van zijn geheim. Hoe hij van gewoon soldaat veranderde in een Navy SEAL. In een held die alle ontberingen fysiek, maar vooral mentaal kon doorstaan. Want daar ging het uiteindelijk om. Hoe kreeg hij macht over zijn geest die was uitgeput en onmiddellijk wilde stoppen.

Het is een verhaal over de verandering van mindset.

Dat innerlijke proces beschrijft Goggins heel gedetailleerd en stap voor stap. Hoe hij verandering wilde brengen in zijn leven. Wilde breken met zijn verleden. Hoe hij wil uitstijgen boven de grauwe middelmaat, de misère. Hoe hij tenslotte bereid was alle ellende te accepteren als een logisch voortvloeisel van de keuzes die hij had gemaakt.

Verantwoordelijkheid nemen, zegt hij tenslotte, is lijden. Meer inspirerend heb ik het tot op heden niet gehoord. Maar kunnen jij en ik dat ook? Lijden?

Dit las ik in de krant.

Na het nieuws over de onthoofding in Parijs was docent maatschappijleer Karadavut ‘een beetje in shock’. Inmiddels geeft het haar een boost om moeilijke onderwerpen te blijven bespreken. ‘Het is mijn taak om kinderen te leren over dit soort onderwerpen te praten. Hoe jonger hoe beter’.

Karadavut brengt Goggins’ boodschap in de praktijk: echte SEALs hebben geen bonus nodig. Heel diep van binnen accepteren zij hun verantwoordelijkheid en het lijden dat daaraan gekoppeld is.

Eens dat docente Karadavut zich SEAL mag noemen?

Filmpje kijken? https://youtu.be/TLKxdTmk-zc

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply