Organiseren van duurzaam succes

By 27 september, 2020Overig
Op mijn helpdesk kwam deze week een interessante vraag binnen. Een waarvoor ik wel even moest nadenken, voordat ik het antwoord had. Wat was het probleem?
De vraagsteller werkt bij een productiebedrijf van allerhande hygiëneproducten. Van disposable en herbruikbare mondkapjes tot desinfecterende middelen en tissues van eigen merk. Alles online verkrijgbaar.

Zo’n bedrijf, zal ik maar zeggen, dat met gemengde gevoelens de voortvarende ontwikkeling van het coronavaccin gadeslaat.

De gunstige omstandigheden van de laatste maanden hadden deze onderneming in staat gesteld enkele vestigingen toe te voegen aan het totale productiegamma. Het probleem betrof nu de sales. Hoe zou die in dit snelgroeiende bedrijf moeten worden georganiseerd? Centraal of decentraal?

In mijn allesomvattende wijsheid vroeg ik mijn gesprekspartner de toekomstige organisatie voor te stellen als een bal die door twee handen boven het hoofd wordt gehouden. Zoals op bovenstaande foto mijn kleinzoon doet. Die bal stelt niet sales, maar business development voor. De handen van dit mij zo dierbare menneke verbeelden de productielocaties.

In andere woorden, pas echte synergie en duurzaam succes realiseer je door niet de sales te centraliseren, maar door de lead in handen te geven van business development. Dat zijn productmanagers – Professionals – die onder leiding van een Generalist continu nieuwe business lines creëren en voor de time to market verantwoordelijk zijn.

Medewerkers ook die het ten strengste verboden is om met hun wilde ideeën de productieprocessen te ontregelen, want operational excellence stoor je nu eenmaal niet.

Zo’n omschakeling van business strategie vraagt uiteraard om grote investeringen in nieuwe, ondernemende mensen die over extra denkkracht beschikken, want conceptueel. Misschien vraagt het zelfs wel om een andere cultuur in het hart van het bedrijf. 

Hoe dan ook, het vereist in elk geval medewerkers die kansen zien, op het moment dat het vaccin beschikbaar komt.

Werk ze,

Rolf Baarda 

Leave a Reply