Onderwijs

By 30 januari, 2020Overig

Guusje, Maud en Lotte, de kinderen van de buren zijn vandaag vrij. Hun leraren staken. Daarom past oma op en is mijn vrouw haar wandelmaatje kwijt. Zo heeft de ellende in het onderwijs ook ons nederig huisje bereikt. Straks de inval van het coronavirus nog en het jaar 2020 is compleet naar de gallemiezen geholpen.

Nu gun ik ieder een passend loon, niet in de laatste plaats deze geweldige mensen, maar, en dat is dan weer mijn beroepseer, dan moet dit wel gebeuren op juiste gronden. En dan val ik ogenblikkelijk terug op Darwin. Want de opvatting dat iedere onderwijzer wat in zijn loonzakje erbij moet krijgen gaat lijnrecht in tegen zijn schitterend gedachtegoed.

Contra Darwinistisch denken is salarisrechten claimen op grond van je functiebeschrijving. Terwijl precies omgekeerde dient te gebeuren. Niet wat je moet doen is interessant voor het salaris, maar wat je kunt. Eerst het juiste gedrag vertonen, in dit geval van een docent, pas daarna het juiste salaris eisen.

Dus zomaar zeggen dat je onderwijzer bent is niet genoeg. Degenen die namelijk recht hebben op een hoger, want marktconform salaris zijn de onderwijzers die in staat zijn voor elke leerling een persoonlijk leerprogramma te ontwikkelen. Dus elke leerling behandelen als een op zichzelf staand project. Dat doen andere Vakspecialisten namelijk ook.

Leraren die dat allemaal te veel werk is, zeggen daar niet aan toe te komen of dit analytisch vermogen missen, onderscheiden zich niet van andere Allrounders, zoals groepswerkers in de zorg, trainers die Word en Excel onderwijzen of een medewerker bij customer service die een klantgroep onder zijn hoede heeft. Daar hoort vanzelfsprekend een Allrounder-salaris bij tussen de 2.800 en 3.500 per maand bij een 40-urige werkweek.

Allrounders in het onderwijs, heb ik mij door onderwijzend personeel zelf laten vertellen, zijn er best veel. Misschien wel meer dan er Vakspecialisten zijn. Dat is best zorgelijk. Niet het salaris dat zij verdienen.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply