Oermens bewijst gelijk rollenmodel

By 24 maart, 2019Overig

Neanderthalers gebruikten hun speren niet alleen om roofdieren weg te jagen. Ze staken er van dichtbij hun prooi mee dood. Maar nu: wat heeft dit in hemelsnaam met beloningsmanagement te maken?

Alles. Ik leg je uit waarom.

De Neanderthalers joegen op wild door het van nabij aan hun speer te rijgen. Dat blijkt uit een opmerkelijk experiment, waarbij kungfufighters een speciale speer in een namaak-hertenkont stootten. De wonden die deze getrainde strijders in de bekkens veroorzaakten, leken sterk op de botresten die door archeologen zijn aangetroffen in het Duitse Halle.

De Neanderthalers die 12.500 jaar geleden in dit gebied leefden, moesten dus wel op eenzelfde manier hun wild achterna hebben gezeten. Niet door van grote afstand een speer op het rund te gooien, maar het van dichtbij neer te steken.

Een hert van dichtbij doodsteken is heel andere koek dan er van afstand met een speer naar gooien. Je moet het dier opwachten, omsingelen of in de val drijven en het risico nemen dat het dier je verwondt. Het vereist goed inzicht in waar je de herten kunt vinden en hoe je ze kunt benaderen. Allemaal technieken die planning, samenwerking en verfijnde jachttechnieken vergen.

Inzicht, organiserend en beoordelend vermogen alsmede communicatie, het zijn de eigenschappen van een Allrounder. Of wel: de Neanderthaler was van een speer gooiende Vakkracht (of Basiskracht zo je wilt) geƫvalueerd tot een geslepen Allrounder!

Ik heb het altijd al gezegd: het rollenmodel is vanuit de evolutietheorie goed uitlegbaar. Ook Neanderthalers geven mij daarin gelijk!

Werk ze,

Rolf Baarda

 

Leave a Reply