Nieuwjaarsgroet 2019

By 10 januari, 2019Overig

Mag ik even inchecken bij mijzelf?

Twee buitengewoon vermakelijke woorden scoorden in 2018 goed: laadpaalklever en blokkeerfriezen. Maar waarom geen ereplaats voor de juweeltjes die ons eigen vakjargon herbergt?

Mag ik even wijzen op ‘plat slaan’, da’s toch heus een pareltje. Of ‘hoog over’, ook zo’n fraaie uitdrukking die menigeen zich inmiddels heeft eigengemaakt. Heb jijzelf niet onlangs iemand ‘in zijn kracht gezet’? En al die haakjes waarnaar het zoeken was, hemeltergende hulpkreten als ‘ik merk dat ik ga afhaken’ en de vrijmibo’s waar al op maandagmorgen reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Ja 2018 was weer smullen voor de linguïsten onder ons. Maar de mooiste kwam toch van degene die mij bloedserieus meedeelde ‘even te moeten inchecken bij zichzelf’. Lekker hoor die turbotaal. Laat ze maar weer komen in 2019!

 

Mijlpaal voor PeoplePoint

Ik kom net terug van BLiS in Barendrecht dat voor ons de IT applicaties ontwikkelt. Voor mij was het de eerste keer dat ik het concrete eindproduct onder ogen kreeg en ik moet zeggen: ik ben onder de indruk!

Sprint 10 en 11 worden in januari afgerond, zodat we direct daarna kunnen beginnen met de uitrol van het platform PeoplePoint. Een paar klanten hebben wij toegezegd om bij hen PeoplePoint te installeren, meteen na oplevering. Wil jij ook tot die selecte groep horen, laat het lucas@bureaubaarda.nl dan weten, dan kan hij daar rekening mee houden.

Voor de rest van 2019 staan nog veel meer features op de planning, zoals een automatisch gegenereerde people matrix. We laten het weten wanneer die klaar zijn.

 

Salaris Survey 2019

Uit de Salaris Survey 2019 heb ik nog wat cijfers gedestilleerd met betrekking tot HRM. Die heb ik ook tegen die van Berenschot aangehouden. Levert absoluut interessante inzichten op. Eind januari stuur ik ze aan de licentiehouders toe.

 

Salarisverhogingen 2019

De gemiddelde consumentenprijsindex (CPI) over 2018 is uitgekomen 1,7 procent. Voor geïnteresseerden in dit cijfer: volg de volgende link: https://bit.ly/2C93hHD.

Wat kun je met dit getal? De CPI gebruiken de meeste organisaties om hun medewerkers een collectieve salarisverhoging te geven. Tegelijkertijd verhogen zij hun salarisstructuur met hetzelfde percentage. Eens in de twee á drie jaar zullen zij dan wel een check op hun marktconformiteit moeten doen (lees: de Baarda Salary Standard overnemen), want de markt ontwikkelt zich harder dan de CPI. Los hiervan kennen die bedrijven hun medewerkers een individuele salarisverhoging toe, al of niet gebaseerd op een beoordelingsgesprek. Uiteraard geldt dit alleen als de betreffende medewerker het maximum van zijn salarisschaal nog niet heeft bereikt.

Andere bedrijven passen hun salarisstructuur aan op basis van wat de markt aangeeft. Zij verhogen elk jaar hun salarisstructuur conform de Baarda Salary Standard. Die verhoging is dus inclusief de ontwikkeling van de CPI! Los hiervan kennen die bedrijven een individuele salarisverhoging toe die al dan niet op een beoordeling is gebaseerd.

Bureau Baarda heeft er voor gekozen al onze medewerkers een salarisverhoging te geven van 2 procent (niemand zit namelijk nog aan zijn top), aangevuld met een verhoging op basis van de CPI. Samen wordt dat dus een salarisverhoging van 3,7 procent. Onze salarisstructuur is gelijk gemaakt aan die van de BSS 2019.

 

Agile Belonen met stip naar plaats 750

Schreef ik in de voorgaande update nog dat het boek Agile Belonen door de magische grens van 10.000 was gezakt in de top top-zoveel van Managementboek.nl, en riep ik jullie op om alvast een voorlopige bestelling te plaatsen om dit ontij te keren, nu is zij – met stip – gestegen naar een plaats in de buurt van de 750. Het heeft dus geholpen!

Agile Belonen verschijnt op 21 februari. Voor de vroegboekers, het besteladres is: https://bit.ly/2C5Q1U0 en wie weet komt ie dan nog hoger in de hitlijst uit. Ik blijf het voor je volgen!

Werk ze!

Rolf Baarda

Leave a Reply