Navy SEALs hebben geen bonus nodig III

By 4 november, 2020Overig

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar die Navy SEALs waarover ik het in mijn vorige blogs had, zijn natuurlijk gemankeerde mensen.

Ik doe niets af aan hun moed hoor, in tegendeel, maar ze missen iets wat een normaal mens in overvloed heeft. Een reptielenbrein.

Het reptielenbrein reageert op onverwachte situaties, maakt ons alert, zet spieren onder spanning, klaar om er vandoor te gaan.

Je kunt het ook zo zeggen. Met een beetje reptielenbrein spring je niet zonder erbij na te denken boven een woestijn uit een vliegtuig en dat je dan maar moet zien hoe je thuis moet komen.

Dat reptielenbrein is al heel oud. Ouder dan het cognitieve deel dat ons laat samenwerken, creatieve besluiten nemen en reflecteren op onszelf.

Je reptielenbrein missen heeft zo zijn voordelen. Vraag dat maar aan een Navy SEAL.

Navy SEALs raken niet verslaafd aan hun telefoon, hoeven niet te reageren op elke tweed. Worden niet productiever als hen een extraatje is beloofd. Laten kwaliteit prevaleren boven een snel behaald succes. Gaan niet graaien in tijden van kommer en kwel. Bevinden zich in een winst- en geen verliesscenario. Raken in een tunnel niet verdwaald als alternatieve opties voorhanden zijn. Denken na als anderen hun primaire reflexen volgen. Zweren trouw aan elkaar, stellen het collectief belang voorop. Gaan voor de lange en niet voor de korte termijn.

Navy SEALs hebben geen bonus nodig. Wat vast salaris is genoeg.

Zijn Navy SEALs de voorlopers van een nieuw soort mens? Een aantrekkelijke gedachte. Nooit meer oorlog en een samenleving die op rust en vertrouwen is gebouwd.

Of zijn Navy SEALs gewoon vrouwen, want die kunnen dit ook.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply