Nationaal Salarisonderzoek is bull shit

By 2 december, 2019Overig

Salarisinformatie is tegenwoordig een commodity. Een bulkproduct dat zo overvloedig wordt aangeboden, dat zij steeds meer van haar waarde verliest.

Dit weekend was het weer raak. Notabene in een gratis bijlage van de Volkskrant vond ik de uitslagen van het Nationaal Salarisonderzoek, uitgevoerd door Intermediair in samenwerking met Business Universiteit Nyenrode.

Het resultaat: bull shit.

Als de uitslagen kloppen, begrijp ik niet waarom het onderwijs nog zo moeilijk doet. In die sector verdienen Hbo’ers per jaar gemiddeld 48.472. Meer dus dan Accounting (47.126) en Finance (43.086) en slechts fractioneel minder dan in de ICT (50.580), aldus het Nationaal Salarisonderzoek. Opbergen die spandoeken mensen!

Een Hbo’er in de Horeca/detailhandel, stellen de onderzoekers vast, komt zelfs niet verder dan 28.421. Kan kloppen hoor, maar dan werkt de goede man of vrouw in de bediening of zit achter de kassa een mooie opleiding te verdoen.

Volgens de onderzoekers schommelt de loonkloof tussen de beide seksen tussen de 25 en 33 procent (behalve in de Zorg waar vrouwen meer verdienen dan mannen; het bewijs dat loonhoogte en macht met elkaar zijn gecorreleerd) en betalen ondernemingen in Zeeland het meest voor wetenschappelijk opgeleide medewerkers. Ja ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Nee, geef mij maar ons eigen salarisonderzoek, de Baarda Salary Standard, ook gratis en voor niets, maar dan wel met goed cijfermateriaal. Onderzoek dat is uitgevoerd onder onze klanten, voor onze klanten en dus volledig gebaseerd op dezelfde universele meetcriteria. Exacter kun je het niet krijgen.

Een commodity voor de community. Hoogste tijd om volgend jaar ook mee te doen.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply