Belonen is geen experiment

By 17 september, 2018Belonen

“Waar ik uiteindelijk naar toe wil, en ik weet niet of we daar ooit zullen komen, is dat we een zak met geld op tafel zetten en de mensen zelf laten bepalen hoe de inhoud daarvan wordt verdeeld”.

Ik heb het al zoveel klanten horen zeggen.

Zonder uitzondering keek men alsof 12 maagdelijke engelen hen zonet voor de dis hadden genoot. Iedereen pakt zijn rechtmatig verworven deel en is nog tevreden ook. Wat een hemels vooruitzicht is dat!

En, zo denk ik er altijd een beetje zeikerig bij, ook mooi dat die zak je van een lastig probleem gaat verlossen. Namelijk, hoe verdelen we hier de poet, zonder dat ik als baas vervelend nagekeken wordt. Want ondernemen is leuk, maar niet met mensen.

Keytoe in Maassluis begint aankomende week met een pilot: via een app bepalen collega’s elkaars salaris op basis van gevoel. ,,We denken dat dit eerlijk is”, vertelt Lennard Toma, als organisatiepsycholoog werkzaam bij het bedrijf, tegen het AD. 

Keytoe is een bedrijf met zo’n 45 werknemers dat actief is op het gebied van marketing, IT en organisatiekunde en daarin klanten helpt. Ook intern pakken ze dingen vaak op een andere manier aan. Zo hebben ze onbeperkt vakantiedagen, heeft iedereen iets te zeggen over alles en kan zelfs de stagiair de leiding nemen. Alle salarissen zijn openbaar en binnenkort ook afhankelijk van de beoordelingen van je collega’s.

Dus wat deed Keytoe? Ze ontwikkelden de zogenaamde ‘SentimentsApp’, waarbij mensen elkaar dagelijks beoordelen. De centrale vraag: beoordeel je collega op basis van gevoel. In een schuifbalkje kunnen de werknemers vervolgens aangeven hoe goed het gevoel is. Toma: “We weten niet of dat gevoel bepaald wordt door de bijdrage of de inzet. Dat maakt ook niet uit. Alle verschillende beoordelingen worden samengevoegd en het gemiddelde telt.”

En dan opeens toont Toma zich toch enigszins zelfkritisch in het interview: “Waar ik persoonlijk een beetje bang voor ben, is de verschuiving van motivatie. Dat onze werknemers het werk nu doen voor hoge scores en geld.”

Dat denk ik dus ook.

Sterker, ik weet het zeker. De motivatietheorieën laten daar geen enkele twijfel over bestaan: door extrinsieke prikkels te geven – het dagelijks gebruik van de app – maakt intrinsieke motivatie plaats voor extrinsieke. Alleen het geld en de scores zijn dan nog belangrijk.

Hoe mooi ik dergelijke initiatieven als bij Keytoe ook vind, ik vind ook dat je met arbeidsvoorwaarden niet moet experimenteren. Zeker niet als dit gespeend is van elke theoretische grondslag.

Want, zoals Ronald Morcus, destijds CEO van Oxyma eens tegen mij zei: “je kunt het maar één keer goed doen.” En daarin heeft ie helemaal gelijk!

Werk ze!

Rolf Baarda

Leave a Reply