Je krijgt wat je verdient

By 15 juli, 2019Overig

Wat denk je dat ik verdien?

Je krijgt wat je verdient. Ook ik. En dat was twintig jaar geleden nog niet veel, zeker in overdrachtelijke zin gesproken. Mijn vakanties waren daarom een straf, meer kwam mij kennelijk niet toe.

Drie weken per jaar, precies als de zon recht boven onze schedels stond, gingen wij naar Italië. Met de tent. Lekker hoor, vijf man sterk onder een katoenen doek. Twee in de voortent, een pal naast ons compartiment om mijn laatste privacy te ontnemen en zelf samen met mijn vrouw op een langzaam leeglopend luchtbed, waardoor ik ’s morgens onaangenaam wakker werd op een keiharde ondergrond. En zoveel had ik toch al niet geslapen, dankzij de disco die te horen was tot ver na middernacht.

De hel begon direct na aankomst, na twee vermoeiende dagen rijden (‘nog een keer Sesamstraat draaien?’), als ons tijdelijk onderkomen moest worden opgezet. Stond je daar in een snikhete tent te zoeken naar de juiste gaten om die verdomde tentstokken in te prikken (welk deel hoorde ook alweer in welk deel geschoven? Moest die dikke paal nu voor of achter geplaatst? Rolf kan de buurman ons niet helpen? Als je het lef hebt!) als je vrouw besluit naar de buurman te lopen voor hulp (‘Jij wist toch nog hoe het moest? Jij zou hem thuis toch uitproberen? Vorig jaar kwam je er ook al niet uit’).

Natuurlijk zat die doorgewinterde campingman al een tijdje te wachten tot die mooie vrouw van mij om zijn helpende hand kwam smeken en hij mij denigrerend een scheerlijn kon toesteken (‘goed strak houden meneer’) om hem bij zijn belangrijke werk te ondersteunen. Is een grotere vernedering mogelijk voor een man? (‘Rolf, vergeet hem straks niet te bedanken’).

Dit is natuurlijk al vele jaren geleden, edoch het trauma is nog vers. Na de geboortedagen van mijn drie zoons is daarom de meest heugelijke dag, de dag dat die tent via Marktplaats ons gezin werd uitgezet. Definitief en voorgoed.

Ik hoop dat jij meer verdient dan ik.

Geniet van je vakantie, dan doe ik dat ook,

Rolf Baarda

Leave a Reply