Jaap Stam

By 7 december, 2019Overig

Welk probleemoplossend vermogen moet een trainer hebben die jou bekwaam een systeem, programma of methodiek uitlegt? Is dat een Allrounder, Vakspecialist of Professional? In de voetbalwereld komen ze er niet uit.

Een docent – ook een trainer – lijkt mij minimaal een Vakspecialist, hoewel niet alle docenten, zeker niet in het lager onderwijs, aan die competenties voldoen. Dat is in de voetballerij net zo.

Ook daar staan mannen voor de klas die niet beschikken over analytisch vermogen. Maar in tegenstelling tot hun collega’s in het onderwijs hebben zij over hun salaris weinig te klagen. Sterker, voetbalcoaches strijken buitensporige salarissen op.

Die moeten kinderen dan ook geen rekenen en taal bijbrengen, maar een miljoenenploeg als Feijenoord langs Ajax loodsen.

Arme, arme Jaap Stam.

Jaap Stam werd begin dit jaar trainer van Feijenoord, topclub in verval. Stam is het symbool van onverschrokkenheid, precies waarmee men in Rotterdam al decennialang denkt het verschil te kunnen maken. Tegen beter weten in.

Jaap Stam is Allrounder. Op aandringen van zijn vader rondde hij eerst de MTS af voordat hij verdediger werd bij grootheden als PSV, Man United, Milan en Ajax. Dan kun je wat. Als voetballer.

Allrounders zijn goed in het oplossen van dagelijks terugkerende, praktische problemen. Niet in het doen van methodisch, analytisch onderzoek, laat staan dat zij op conceptueel niveau hun vakgebied beschouwen, zoals Ten Hag (Ajax) of Arne Slot (AZ) dat doen.

Arme Jaap, geselecteerd op de verkeerde competenties. Al na een paar maanden ontslagen vanwege onvoldoende resultaat. Dom dom Feyenoord en tragisch mismanagement van Martin van Geel, destijds nog hun technisch directeur.

Maar goed, Jaap Stam kan altijd nog voetbalanalyticus worden bij de NOS. Daar werken die andere topvoetballers Rafael van der Vaart en Ruud Gullit, ook. Eveneens Allrounders, net als Stam.

Beiden analyseren de wedstrijd niet, maar beschrijven die precies zoals jij en ik die hebben gezien (‘Ajax zette in de tweede helft meer druk en kwam er prompt een aantal keren gevaarlijk door heen’, van die dingen). Moet Jaap ook kunnen.

De hoogste tijd dat aan al dat opportunisme in het voetbal een einde komt. Hoogste tijd ook voor de leergang Baarda Consultant. Vanaf 1 maart beschikbaar voor allen die in onze methodiek willen worden gecertificeerd.

Ook iets voor Feyenoord?

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply