Hoe staat Belgie bij jou bekend

By 27 juni, 2019Overig

Hoe staat België bij jou bekend? Ik bedoel natuurlijk op salarisgebied.

Zelf had ik natuurlijk zo mijn vermoedens, maar vanochtend kreeg ik daar een serieus antwoord op: België is klein, maar buitengewoon complex.

Voor die conclusie moest ik bij de concurrentie langs. In dit geval bij Korn Ferry (toch schitterend als je zo’n gevestigde naam je concurrent noemt, terwijl ik waag te betwijfelen of zij ons überhaupt kennen. Al komt daar spoedig verandering in, potjandorie!).

In een boeiend webinar werd België door hen geanalyseerd als een land met relatief hoge loonkosten en, het zijn mijn eigen woorden, een centraal geleide loonpolitiek. Waarmee ik wil zeggen dat een groot deel van onze werkende zuiderburen is georganiseerd, zodat afspraken over loonsverhogingen veelal collectief worden doorgevoerd.

Het grote struikelblok om daar verandering in te brengen is de loonmatigingswet. De Belgen stemmen hun loonontwikkeling af op dat van de buurlanden, waaronder Nederland. Die automatische koppeling van lonen aan indices maakt dat er voor maatwerk nauwelijks ruimte rest.

Ten gevolge daarvan ziet Korn Ferry, voorheen de HayGroup, een verschuiving plaatsvinden naar de variabele looncomponent, zodat het salaris toch iets meer kan worden geïndividualiseerd.

Wat daarnaast opvallend was om te horen, is dat als een Belgische werknemer niet over een leaseauto beschikt, hij een regelrechte loser is. Nergens in Europa is het aantal op-kosten-van-de-baasrijders namelijk groter dan aan de andere kant van onze grens.

Hoe dan ook, een winner ben je in België niet gauw, ook niet met een bedrijfswagen. Daarvoor sta je te veel in de file. Om die reden is het mobiliteitsbudget nu met een opmars bezig. Stukken beter – vinden ze ook daar – voor het milieu.

Interessant allemaal, want Bureau Baarda wil ook die kant op. Daarom een vraag. Weet jij nog consultants die ons model op Vlaamse platte land willen introduceren?

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply