Het nieuwe belonen

By 11 november, 2018Overig

Het Nieuwe Belonen

Deze week stond onze nationale spreekbuis tegen het gebruik van bonussen Kilian Wawoe met een artikel prominent in PWdeGids. Dit keer verkondigde hij de boodschap van Het Nieuwe Belonen, een onderwerp waarover hij recent een boek heeft gepubliceerd. Dit ‘nieuwe belonen’ komt kortweg hierop neer dat belonen niet langer moet worden aangewend voor motiveren, behoud van personeel en het vergoeden van arbeid, maar daarentegen voor het op gang brengen van een dialoog over de vraag hoe een werknemer beter kan worden in zijn/haar werk.

 

Waarom vond ik die boodschap opmerkelijk? Dit komt, omdat ik tegenwoordig altijd aan nieuwe klanten vraag om een motto mee te geven aan het project. Een credo dat het ‘waarom’ kort en kernachtig onder woorden brengt. En zie eens wat de laatste twee klanten als leuze kozen: ‘Neem de regie over je eigen carrière’ respectievelijk Enabling your growth. Niets dus wat direct een link heeft met belonen, maar veeleer met talent en groei van toegevoegde waarde. Wawoe, je hebt weer helemaal gelijk!

 

Agile Belonen

Pakweg een halfjaar geleden vroeg ik jullie om mij een prangende vraag te stellen op mijn vakgebied, zodat ik daar een boek over kon schrijven. Ik heb dat geweten, want zo’n 40 vragen hebben mij destijds bereikt. Later, toen ik al een flink eind op schot was, informeerde ik bij jullie om een geschikte titel voor al dat schrijfwerk. Ook toen weer kreeg ik de nodige reacties. Maar, zoals je in de bijlage kunt zien, is het noch mijn titelvoorstel noch die van jullie geworden, maar die van de uitgever: Agile Belonen. Je begrijpt hem denk ik al: commercieel werkt die het beste…

 

Salaris survey 2019

Voor de eerste keer organiseerden wij dit jaar een salaris survey exclusief voor onze klanten. Ons doel was om bij 40 bedrijven informatie op te halen. Onder het mom dat een gerealiseerde doelstelling te weinig ambitieus is vastgesteld, zijn we bij het alleszins acceptabele aantal van 36 blijven steken. Meer dan genoeg om onze belofte waar te kunnen maken een representatief beeld te schetsen van de salarisverhoudingen in Nederland, en daarbinnen die van de sector ICT. Nog een paar weken geduld en het rapport ligt op de mat van alle licentiehouders. Gratis en voor niets. Jullie weten niet half hoe leuk het is zulke dingen mogelijk te maken, waar de concurrentie dat alleen voor heel veel geld doet!

Werk ze,

Rolf Baarda

 

Leave a Reply