Hamers

By 14 maart, 2018Overig

Heel Nederland staat op z’n kop. Ralph Hamers, CEO van ons oranje, de ING, mag in één klap 57 procent meer salaris bijschrijven op zijn wellicht toch al goedgevulde bankrekening.

Hoe schril stak dit niet af tegen de 1,7 procent salarisverhoging voor de rest van het personeel. Schandelijk!

Want waren wij niet degenen die de ING en andere banken hielpen om met onze belastingcenten er bovenop te komen toen het eventjes heel slecht met hen ging?

Dat Hamers op Jupiler League-niveau werd betaald, terwijl hij op eredivisie niveau speelt, zoals president-commissaris Jeroen van der Veer ter verdediging aanvoerde, is in menig krant al afgedaan als een vergelijking die zo krom is als een hoepel.

Al was het alleen al omdat de verdiensten van die sterren in concrete bijdragen zijn aan te geven, zoals het aantal goals en assists.

In tegenstelling tot de verdiensten van ceo’s, omdat al lang en breed is aangetoond dat tussen bedrijfsresultaten en de hoogte van salarissen geen enkel logisch verband bestaat.

De Vlaamse Vlerick Business School becijferde zelfs dat de best renderende bedrijven geleid worden door de laagst betaalde ceo’s.

Ook voor bonussen en de loonkloof tussen bestuur en de werkvloer gold: hoe bescheidener, des te beter de resultaten van de onderneming.

Dat is interessant!

Gaat een bedrijf beter presteren als zij aan inkomsten nivellering doet?

Of is een bedrijfscultuur waarbij inkomstennivellering vanzelfsprekend is, ondernemender en duurzamer succesvol dan de concurrentie dat is?

Inderdaad, dit laatste is het geval.

Een Zeus-cultuur, zoals Charles Handy die beschrijft in zijn door mij al jaren aangehaalde cultuur-typologie, is vaak de sleutel voor duurzaam succes.

Zeus drijft op principes waar niet van afgeweken wordt, charismatisch leiderschap, passie en broederschap.

Vooral bij het laatste hoort als een egalitair beloningssysteem.

Als vanzelfsprekend.

Kortom, eredivisionist of niet, gevreesd moet worden dat ING met dit beloningsbeleid degradatie nauwelijks nog ontlopen kan.

 

Rolf Baarda

Leave a Reply