Gelukkig van corona

By 18 maart, 2020Overig

Een van de weinige ondernemingen die garen spinnen bij de mondiale corona-inslag, is het Amsterdamse bedrijf Flow Traders. Gaat het ons slecht, gaat het hen juist goed. Hoe eerlijk kan het zijn.

Flow Traders haalt haar voordeel uit minieme koersverschillen tussen diverse beurzen over de wereld verspreid. Werk met een maatschappelijk betekenis van nul.

Hoe groter de volatiliteit van koersen, hoe meer winst Flow Traders maakt, hoe hoger het salaris van deze lieden. Dat vergoedt kennelijk veel.

Maar bonussen zijn geen extraatjes waar men blij van wordt, had ik hen voorgehouden in mijn boek Agile Belonen. Nee, wij mensen zijn zo gebakken dat de angst overheerst. Continu bang om dat douceurtje te verliezen.

Als eenvoudige evolutionaire producten merken wij bonussen aan als een appeltje voor de dorst. Daarom hamsteren we zoveel mogelijk van dat goedje, opdat een strenge winter ons niet overvallen kan. Vandaar dat die Flow Traders niet van het scherm zijn af te slaan.

Echter, op het moment dat resultaten tegenvallen, schraalhans keukenmeester is, neemt de vrees voor naderend onheil bezit van ons. Een negatief verliesscenario heet dat in vakjargon. Het tegenovergestelde van een blij gevoel.

Ging een Flow Trader in 2018 met een 277.000 naar huis, in 2019 was daar nog slechts een ‘schamele’ 149.000 van over. Wat zoiets doet mentaal? Bergen met geld, maar een hoofd vol zwaar gemoed. Dan ga je dus kapot van de stress!

Komt er hulp uit onverwachte hoek.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply