Geef je loopbaan een bestemming IV

By 17 september, 2020Overig

Goed, op grond van de cijfers konden we concluderen dat we slechts 20 procent van het personeelsbestand tot onze beschikking hebben om én de buitengewoon volleerde medewerkers – de zgn. masters in de Engelse vertaling van het rollenmodel – én de ‘issues’ over te verdelen. 20 procent is zo’n beetje de limiet. Meer ruimte is er niet.

De overige 80 procent zijn op weg naar hun bestemming: volleerd medewerker. Die beheersen hun vak, overzien de weg die naar resultaten leidt en durven collega’s aan te spreken waarvan zij afhankelijk zijn. 

Helaas, want ook zij zitten in deze 80 procent, de volleerden die na een jaar of vier op dezelfde functie te hebben gebivakkeerd, langzaam van hun bestemming afdrijven. 

Stel nu dat we bij jou in het bedrijf die 80 procent in twee gelijk parten verdelen: 40 procent is op weg of zit op z’n bestemming. 40 procent beweegt daar weer langzaam vandaan. Lijkt mij geen irreële voorstelling van zaken.

Tel bij dat laatste percentage nog eens zo’n 5 procent ‘issues’ op en bijna de helft van het personeel performt onder zijn kunnen (werkgeversperspectief) of haalt minder plezier en voldoening uit zijn werk (werknemersperspectief). 

Mag ik mij daar zorgen om maken?

Zie daarom mijn pleidooi voor actieve medewerkers. Werknemers die de regie nemen over hun eigen loopbaan. Vrijwillig of desnoods gedwongen. 

Een functieverblijftijd van maximaal vier jaar lijkt mij de absolute max. Daarna is het opkrassen en plaats maken voor een ander. Op naar ander werk of een andere organisatie. Op naar een nieuwe bestemming.

Werk ze,

Rolf Baarda 

Leave a Reply