Er is een zware loongolf op komst

By 18 juni, 2019Overig

Premier Rutte heeft gedreigd dat de lastenverlichtingen voor bedrijven niet doorgaan als grote bedrijven de lonen van het personeel niet fors verhogen. Dan kun je GroenLinks stemmen, zoals ik, maar daar schrik je toch wel even van. Ze moeten natuurlijk niet aan je portemonnee komen, toch .

Onze eerste man zei dat de winsten tegen de plinten klotsen. ‘Maar het enige dat stijgt zijn de salarissen van de topmannen, niet de cao lonen. Die gaan onvoldoende omhoog en dat vind ik niet acceptabel’.

Hoor ik hier de VVD kreten uit de jaren zeventig herhalen? Het grootkapitaal, het establishment, voor ons waren zij toen de verdorvenen der aarde. Daar ben ik inmiddels wel wat genuanceerder over gaan denken.

Zo niet Rutte. Nu is het hij die de barricaden beklimt. Een rode vlag wapperend geheven in de lucht. Is het waar wat Rutte hier zegt?

Volgens onderzoek van de Volkskrant bevestigen de cijfers Ruttes verhaal wel degelijk. De winsten, vooral van de grote bedrijven, ontwikkelden zich de afgelopen jaren veel gunstiger dan de salarissen die door die bedrijven worden betaald.

De lonen stegen wel, maar die inkomensstijging werd voor een groot deel tenietgedaan door de lastenverzwaringen voor de burger waartoe drie kabinetten-Rutte hebben besloten.

We kunnen een heet najaar verwachten. Best lekker onderhandelen met de premier zo in je rug. En in 2020, als zo her en der de lonen de pan uit gaan rijzen, zal een ingrijpende mobiliteit op gang komen van medewerkers met de geldstromen mee. Wellicht niet altijd van hen die je zo graag ziet vertrekken.

Gelukkig maar dat onze community wordt voorzien van alle noodzakelijke salarisinformatie. Elk jaar weer en GRATIS en voor NIETS. Kijken we samen hoe het best beloningsbeleid kan worden gevoerd.

Werk ze,

Rolf Baarda

 

 

 

Leave a Reply