Dit is hoe je jezelf profileert als een hele enge vent

By 3 mei, 2020Overig

Dit is hoe je jezelf profileert als een hele enge vent. Zeg iets wat heel confronterend is en noem die wetmatigheid naar jezelf. Ik verzeker je succes.

Zo kennen veel klanten de ijzeren wet van Baarda.

Die zekerheid houdt in dat, indien een persoon zijn 32ste jaar voorbij is en nog geen conceptueel vermogen ontwikkeld heeft, dit ook niet meer zal gebeuren.

Da’s vaak flink schrikken voor mijn gehoor. Zeker als die al wat ouder zijn.

De redenatie achter mijn stelligheid is als volgt. Voor conceptueel vermogen – beginnende bij rol van Professional in het beloningsmodel – heeft iemand met dit potentieel zeker vier à vijf jaar nodig om dit vermogen tot wasdom te laten komen, nadat hij of zij zijn school verlaten heeft.

Tel dan maar op. Gemiddeld is zo’n iemand dan 28 of 29 jaar. Een backpacker die eerst de wereld is rondgegaan, zal misschien 30 zijn als hij de grens tussen Vakspecialist en Professional passeert.

Want zo werkt het ook. Het cognitief vermogen moet wel worden uitgedaagd. Anders gebeurt er helemaal niets.

Waarom de grens dan leggen op 32 jaar?

Die leeftijdsgrens heeft met mijzelf te maken. Tweekeer blijven zitten op de middelbare school, een jaar werken in de bouw en 4 jaar als verpleegkundige voor ik aan mijn studie begon, hadden mij op een beslissende achterstand gezet.

Niet erg, want wie te snel wordt gebracht, raakt steevast burn-out. Ook dat is een les vanuit de praktijk.

Kijk, daar heb ik dan weer geen last van gehad.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply