Directie Ajax doet aan zelfkastijding

By 5 augustus, 2019Overig

De directie van Ajax krijgt een bonus die kan oplopen tot wel tweeëneenhalve ton de man, vanwege de vele successen die de club heeft behaald. Dat wordt dus – en daar ben ik heel stellig in – een heel vervelend jaar voor de heren van der Sar en Overmars die dit betreffen. Waarom dit zo is?

Met alle liefde leg ik het uit.

Een bonus is geen gebakje om het feest te vieren. Absoluut niet. Ons brein vat een bonus op als een appeltje voor de dorst. Mocht de pleuris uitbreken, dan hebben we nog wat om te verteren. Zoiets.

Graaien is in dit verband dan ook niet het juiste woord. We hamsteren voor als het winter wordt.

Hoe meer en groter de appeltjes, hoe beter. Maar, en daar zit ’m nou net de kneep, hoe minder en kleiner, hoe groter het verlies. O wee als dan straks de vorst invalt.

En precies daarom, door die angst, focussen we ons beter op het resultaat en werken we harder; denken we meer aan onszelf dan aan de ander; worden we soms zelfs heel gemeen en doortrapt als dat moet.

Kortom, door bonussen komen we niet in een winst- maar in een verliesscenario terecht.

Om die reden veeg ik in mijn boek Agile Belonen de vloer aan met Flow Traders, een Amsterdams handelshuis dat in derivaten doet. Recent las ik dat daar per medewerker maar liefst twee ton bonus is uitgedeeld. Dat zal een feest gegeven hebben.

Nou niet dus.

Ik vrees met grote vreze dat de jongens en meisjes van Flow Traders dit jaar een stuk minder gezellig zullen zijn. Tegen elkaar en tegen hun gezin. Beurzen en bedrijfsresultaten kelderen nu en hun gemoed zal even hard de diepte in duikelen. Helaas, maar zo werkt het dus.

De kans is daarom groot dat als Ajax dit jaar niet dezelfde successen behaalt, en die mogelijkheid acht ik, ook als supporter, heel reëel, er voor de directie een buitengewoon onaangenaam jaar aanbreekt, bang om hun riante bonus te verliezen.

Mijn stelling is daarom (mocht je nog een dissertatie willen schrijven, neem hem gerust van mij over, gratis en voor niks): door successen met bonussen te waarderen, nemen spanningen in bedrijven recht evenredig toe met de afname van dat succes.

Kijk, daar zal Feyenoord dan weer geen last van hebben.

Rolf Baarda

Leave a Reply