Die Wende

By 28 september, 2019Overig

Allemachtig. Zelden zo’n beklemmende Netflix serie gekeken als Weissensee. Elke avond hingen mijn vrouw en ik verslaafd aan de buis om ons portie Oost-Duitse misère op te snuiven.

Weissensee portretteert twee elkaar bekampende families. Waar voor de een de Muur een obstakel naar vrijheid is, is die voor de ander een veilige grens die zekerheid markeert. Wat een beroering levert dat op, als uiteindelijk die betonnen wal aan diggelen gaat.

Die Wende, de hereniging van beide Duitslanden, vinden we ook terug in de leerweg. Vreemd dat ik dat nooit heb gezien. Van het ‘ik’ naar het ‘wij’ is verreweg de belangrijkste stap en ’s mens ontwikkeling.

De Muur kun je heel precies traceren. Die scheidslijn ligt exact tussen de kern en de seniorfase in. Of wat we tegenwoordig Volleerd en Buitengewoon volleerd (BVL) zijn gaan noemen. Wie die muur tussen beide stadia passeert, ervaart vrijheid, meesterschap en broederschap tegelijkertijd. Een gevoel van onkwetsbaarheid ook. Echt je gaat het meemaken!

Wat is dit dan, die verlichte staat van senioriteit?

In mijn boek Agile Belonen geef ik een opsomming van de belangrijkste kenmerken: helicopterview, integraliteit, focus, altruïsme en niet langer one of the guys willen zijn, maar je tegenover het team durven plaatsen. Edoch, ik miste het allerbelangrijkste: die Wende.

Die Wende is niet langer problemen neerleggen bij een ander, maar zelf de belangrijkste interventies doen. Die Wende is jouw team meenemen naar het ‘next level’.

Die Wende is je nek gaan uitsteken, omdat het grotere belang – jouw bedrijf – daar baat bij heeft. En niet alleen jijzelf. Die Wende is het collectief perspectief als uitgangput gebruiken voor de besluiten die jij neemt.

Ik heb altijd gezegd dat slechts 20-30 procent van het personeel door die betonnen muur heen breekt en senior wordt. Nu, vele projecten later, constateer ik dat dit percentage veel lager ligt. Hooguit 15 procent.

Mijn stelling is daarom dat de grote aantallen ‘DDR’ers’ in organisaties, het grootste leiderschapsprobleem vormen van deze tijd. Medewerkers en leidinggevenden die in onvrijheid leven, afhankelijk blijven van anderen, hun eigen ik laten prevaleren boven dat van het collectief.

En geen trainer die zich daarop richt…

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply