Denkers overheid verdienen beter

By 8 april, 2020Overig

Soms valt de appel ver van de boom. Heel ver zelfs. Ik had het absoluut niet voorzien.

Mijn jongste zoon is ambtenaar geworden. Heeft net zijn vaste aanstelling gehad.

Maar als ik zie hoe daadkrachtig Den Haag tegen het coronavirus ten strijde trekt, weet ik weer: uiteindelijk moeten we het hebben van de overheid. De enige instantie die waakt over ons aller zieltjes. Goeie zet dus, zoon!

Dan moeten ze hem wel goed betalen, vind ik dan. En daarin scoort de overheid traditioneel slecht. Al zo lang ik meeloop in het beloningswereldje, betaalt men de bovenkant van het functieloongebouw buitengewoon schraal. Zo vanaf het niveau Vakspecialist (schaal 9) is de loonlijn volledig dismarktconform. En niet weinig ook.

De onderkant daarentegen beloont de overheid weer veel beter dan menig bedrijf zich kan permitteren. Typisch een gevalletje van vakbondskracht.

Beleidsbepalers, landelijk, provinciaal of gemeentelijk actief, komen er heel wat bekaaider vanaf. Gelukkig maar dat de ambtenaar daar zelf wat op gevonden heeft: functie-inflatie.

Als het woord functie-inflatie valt moet ik onherroepelijk denken aan Pim van Ginkel, mijn collega functieanalist van vroeger, die ter illustratie van dit fenomeen lucht in een denkbeeldige fietsband begon te pompen. Gebakken lucht wel te verstaan.

Het is afwachten of mijn zoon straks gaat delen in de malaise en claimt mede het beleid te bepalen, mede verantwoordelijk te zijn voor allerhande gewichtige zaken en regelmatig aanzit bij strategisch overleg.

Maar dat zijn salaris wat support verdient, dat staat wat mij betreft buiten kijf.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply