De moord op Patrick

By 20 december, 2020Overig

In Nederland zijn bijna 2.000 onopgehelderde misdrijven. Cold cases noemen ze die en liggen vaak al jaren op de plank. Familie en vrienden van slachtoffers lijden daar zwaar onder. Ouders sterven in de wetenschap dat de moord op hun kind wellicht nooit zal worden opgelost.

De moord op Patrick is zo’n cold case. Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ’s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet. Maar 15 jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost.

Argos onderzoeksjournaliste Sanne Boer duikt in zijn leven en ontdekt dat niets is wat het lijkt. In een werkelijk bloedstollende podcast worden we door haar meegenomen naar de oplossing van deze moordzaak.

Na de eerste aflevering was ik al helemaal verslaafd. Sanne Boer graaft zich zo diep in dat uiteindelijk de onzekerheid toeslaat. Wat zal haar overkomen als zij op enig moment niet een getuige, maar onbedoeld, de moordenaar interviewt?

Behalve de moord op Patrick, vraagt Sanne Boer zich af wat er misging in het politieonderzoek. En wat blijkt, er zit een patroon in de zaken die niet worden opgelost. Wat is dat patroon en hoe doorbreek je dit?

‘Cold cases verdienen de beste rechercheurs en veel meer capaciteit’, verzucht hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen ergens in een van de zeven afleveringen. Maar hij vergeet daarbij te definiëren wat dat ‘beste’ precies is.

Aha, de gebruikers van ons onvolprezen rollenmodel kunnen dat natuurlijk wel!

Ik voel mij plots uitgedaagd om mee te denken over de oplossing van dit maatschappelijk vraagstuk. Vanuit ons vakgebied, vanuit onze kennis van vitale organisaties. Doe jij met mij mee? Luister dan naar de podcast De Moord Op Patrick. https://bit.ly/2WuM6tx

Gaan we samen op onderzoek uit.

Rolf Baarda

Leave a Reply