De moord op Patrick II

By 5 januari, 2021Overig

Nog geluisterd naar de podcast?

Nee? Dan heb je echt wat gemist.

Ja? Dan zal je net zo verbaasd zijn als ik. Ik bedoel dat de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet is opgelost. Doen cold caseteams wel wat zij moeten doen? Ik vervolg mijn onderzoek.

Mijn eerste aanwijzing krijg ik van kickbokser Adegbuyi. Hij blijkt behept met een aanstekelijk soort simplisme, wellicht veroorzaakt doordat inmiddels alle overbodige IQ onder zijn schedel vandaan is geramd.

Net voor zijn gewonnen wedstrijd tegen Badr Hari kreeg Adegbuyi een telefoontje van zijn trainingsmaatje Nico Verhoeven: ‘Hij vertelde mij dat ik kalm moest blijven en moest doen wat ik moest doen. Dit heb ik gedaan. En nu is hij trots op me.’

Kijk, zo verbluffend eenvoudig is het concept ‘doen wat je moet doen’. Als je – let op, want hier volgt gelijk de tweede aanwijzing – over de juiste kwaliteiten beschikt.

Journalist Sanne Boer merkt ergens in haar podcast op dat veel rechercheurs gerekruteerd zijn uit het blauw op straat. En daar lijkt het mij direct al mis te gaan.

De gemiddelde agent is een Allrounder. Een beetje Baarda-adept kan je dat direct vertellen. Allrounders zijn mensen die goed zijn in het oplossen van praktische, want alledaagse problemen.

Agenten kunnen feitelijke situaties goed beoordelen door goed te kijken, te luisteren en vragen te stellen. Zeg maar wat van een gemiddelde helpdeskmedewerker wordt verwacht.

Maar dat is wat anders dan een zaak doorgronden door er specifiek onderzoek naar te doen. Dit is tweedelijns problematiek. Daar is analytisch vermogen voor nodig. En dat is niet waar een Allrounder gelukkig van wordt. Dat kun je beter overlaten aan de Vakspecialist.

Dus.

Wanneer houden al die maffe talentmanagers eens op met geluk te koppelen aan eeuwigdurende groei? Wanneer worden zij eens streng en gaan erop letten dat medewerkers hun comfortzone niet ontstijgen, vanwege meer loon?

Agenten de titel van rechercheur verlenen is goed bedoeld, maar slecht voor de zaak. De maatschappij noch zijzelf zijn erbij gebaat!

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply