Charles Darwin keert zich tegen functiewaardering

By 21 oktober, 2019Overig

Darwin o Darwin, wat weet de man het weer treffend te analyseren. Kijk eens wat voor conclusie Darwin trekt als hij de volgende waarneming doet. Echt geniaal!

Darwin trof op twee naast elkaar gelegen eilanden dezelfde soort schildpadden aan. Echter, de soort op het ene eiland week iets af van soort op het andere eiland. Die kwaliteit zat hem in een langere nek dan de soortgenoten aan de overkant van de baai. Logisch, constateerde Darwin, want de plantjes op dit eiland waren ook iets hoger.

De schildpadden moesten om te kunnen eten dus hoger reiken, wat lukte door een uniek kraagje op hun schild. De schildpadden met korte nekken en geen kraagje waren minder succesvol, die hebben zich daarom niet kunnen voortplanten. Dat leidde tot een eiland met alleen dezelfde soort schildpadden.

De verklaring ervan is simpel, schreef Darwin in zijn legendarische boekwerk On the Origin of the Species, namelijk functie volgt gedrag. En niet andersom!!

Logisch toch?

Was het maar zo. Voor velen is die natuurlijke wetmatigheid toch heel wat minder vanzelfsprekend.

Onlangs werd mij gevraagd om te onderzoeken of leidinggevenden een salarisniveau hoger moesten worden gewaardeerd tijdens de transitiefase waar het bedrijf doorheen moest.

Mooi voorbeeld van denken dat gedrag de functie wel zal volgen. Dat mensen min of meer op commando een level beter gaan presteren als de beschrijving van de functie anders wordt, om daarna weer een stapje terug te doen als de reorganisatie is geslaagd.

De uitkomst laat zich bij voorbaat raden: loonkosten stijgen, transitie mislukt.

Wijze les van ome Charles in dezen: als iets echt anders moet, doen we er verstandig aan medewerkers te selecteren die al beschikken over de gewenste kwaliteiten.

Zo doet de natuur dat immers ook.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply