Charisma valt te leren

By 29 februari, 2020Overig

Thuis ben je wie je bent.

De eerste grijze haren staan bij mij op doorbreken. Toen ik laatst die verschrikkelijke waarneming deed, wist ik direct dat het onderwerp waarin ik mij vanaf nu wil gaan verdiepen heet: senioriteit.

En dan gebeurt er iets merkwaardigs. Alles wat je luistert en leest komt plotseling bij elkaar in een nieuw framework. Neem nu de podcast over persoonlijk leiderschap van Ben Tiggelaar waarmee ik de mentale fileverblijftijd altijd aardig weet te bekorten.

In zijn podcast sprak Tiggelaar deze keer met Pacelle van Goethem over het fenomeen charisma. Charisma, zo weet ik, is ontegenzeggelijk een kenmerk van senioriteit. Sterker, een persoon die senioriteit uitstraalt, heeft charisma. Dat maakt de bijdrage van Van Goethem direct relevant voor mijn nog prille ontdekkingsreis.

De leerzame les die ik zo rond Utrecht vernam, is dat charisma een vaardigheid is die valt te leren (ik vermoed dat ook jij nu opschuift naar het puntje van je stoel). Namelijk, haar wetenschappelijk onderzoek wees uit dat charismatische personen op de meest spannende momenten rustig blijven. Gewoon rustig blijven. Dat is alles!

Schijnbaar rustig mag ook. Dus je kunt van binnen koken, maar je staat rechtop en doet precies wat mensen op dat moment van jou verwachten in de rol die jij op dat moment voor hen hebt. Ben je arts, leg rustig uit wat mensen mankeren. Ben je consultant, doe hetzelfde, maar nu voor de groep.

Verder blijkt, je raadt het nooit, ook een asymmetrische houding absoluut bij te dragen aan de wijze uitstraling die bij charisma hoort. Dus leun eens wat vaker op een been, steek je wijsvinger zo nu en dan omhoog (nee je wijsvinger zei ik), en je zult ervan verstelt staan hoe jij in aanzien stijgt.

Eindelijk thuis vraagt mijn vrouw waarom ik daar zo vreemd blijf staan. Of ik niet eens in actie kan komen. De tafel moet gedekt. ‘En een beetje snel graag ook!’.

Thuis ben je wie je bent.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply