Bonussen voor duurzaamheid

By 19 december, 2018Overig

Bonussen voor duurzaamheid

Toen Shell zijn aankondiging deed voortaan een bonus te verbinden aan het halen van duurzaamheidsdoelstellingen, was ik midden in een workshop. Dé gelegenheid om de deelnemers te vragen naar hun opvattingen over het resultaat van die maatregel. We waren het snel met elkaar eens. Als het effect heeft, dan niet het gewenste.

Bonussen, ik kan het niet genoeg zeggen, zijn bedoeld om gedrag te stimuleren dat tegen onze wil in gaat. Creatiever worden we er dan ook niet van, wel productiever. Terwijl duurzaam ondernemen vooral gebaat is bij inventiviteit.

Twee: bonussen hebben geen structureel effect, want werken op de korte termijn. Zo een cultuuromslag stimuleren is dus een absolute illusie. Bovendien, bonussen zijn extrinsieke motivatoren. Die verdringen intrinsieke drives, zodat zodra men geen bonus meer geeft, het goede gedrag ogenblikkelijk zal verdwijnen.

Is er dan geen enkel voordeel te peuren uit de actie van Shell? Jazeker wel. Duurzaamheid mag vanaf nu rekenen op prioriteit. Wat dat betreft kan mij die bonus niet hoog genoeg zijn!

Mijlpaal voor PeoplePoint

Het platform PeoplePoint nadert zijn eerste grote mijlpaal. In januari 2019 levert onze softwarepartner het controlpanel op waarmee certificaathouders alle mogelijke acties uit kunnen zetten in hun organisatie. Plus een geheel vernieuwde BPI die medewerkers toetst op hun toegevoegde waarde. Samen vormen zij het fundament onder de volledige digitalisering van onze producten.

Vanaf januari gaan wij PeoplePoint gefaseerd uitrollen bij alle klanten. Voor de rest van 2019 staan nog meer interessante features op de planning. Daarover snel meer.

 

Salaris Survey 2019

Dank aan alle licentiehouders die hebben bijgedragen aan het rapport Salaris Survey 2019. Zij kregen als tegenprestatie het rapport met daarin de Baarda Salary Standard 2019 en een overzicht van de salarisontwikkelingen in de sectoren Techniek, ICT, Operations, Sales en Business Support. Volgend jaar volgt zeker een herhaling van dit initiatief!

 

Prijsindexcijfer 2018

De definitieve consumentenprijsindex (CPI) over 2018 zal op 8 januari 2019 verschijnen. Op dit moment geeft de index 2.0 aan. Voor geïnteresseerden in dit cijfer: volg de volgende link: https://bit.ly/2C93hHD

 

Agile Belonen door bodem 10.000 gezakt

Op het moment van schrijven is het boek Agile Belonen door de magische grens van 10.000 gezakt in de top top-zoveel van Managementboek.nl. Niet zo vreemd, want het boek is nog niet in de verkoop. Gelukkig kun je hem nu al wel bestellen via de link https://bit.ly/2C5Q1U0 en wie weet komt ie dan met stip weer binnen in de hitlijst. Ik blijf het voor je volgen!

Werk ze!

Rolf Baarda

Leave a Reply