Boek op de buis

By 17 december, 2019Overig

‘Je boek is op televisie.’ Het SMS’je kwam van een klant. ‘Interessant’ schreef ik terug. ‘Ik ga direct kijken.’

Mijn analyse van het avondprogramma wees uit dat alleen ‘Klem in de zorg’ enigszins in aanmerking kwam voor een aanbeveling van mijn gedachtegoed omtrent agile belonen. Misschien zelfs wel een in de trant van: ‘een oplossing voor dit immense probleem zou kunnen zijn…’ Maar het programma vond ik niet direct terug op Uitzending Gemist.

M’n omgeving liet ik alvast weten dat mijn boek op televisie gekomen was, stil hopend op een voorzichtige doorbraak van deze, in mijn ogen belangrijke innovatie op het gebied van beloningsmanagement.

Ik kon er niet van slapen.

Weer naar beneden waar het mij nu wel lukte om ‘Klem in de zorg’, een soort Rondom 10 waarin men het Grote Ongenoegen bespreekt, op te starten. En daar zag ik mijn boek.

Maar wel verdomme. Een onderzoekster stond naast een schap vol titels over agile, zelforganisatie, lean, transitie en verandermanagement. Allemaal boeken zei deze boze dame die overliepen van verhullend taalgebruik, een van de grootste irritaties in de zorg.

En toen zag ik het ook: agile belonen, het waarderen van toegevoegde waarde staat werkelijk krom van de buzzwoorden. Wie in de zorg zit daar nu op te wachten?

Zeker niet die verpleegkundige die kond deed van het feit dat zij hetzelfde werk met steeds minder collega’s moet doen. Maar dat, als zij in aanmerking wilde komen voor een welverdiende schaarste toeslag, zij en haar collega’s nog productiever moesten worden dan voor het personeelstekort, omdat het ziekenhuis die toeslag bekostigt uit hetzelfde productiebudget.

Ook dit is agile belonen, bedenk ik mij nu in alle nederigheid. Maar dan in de zorg.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply