Boa’s wel of geen wapenstok? Hier het verlossende antwoord.

By 30 november, 2020Overig

Een selecte groep Boa’s krijgt binnenkort de beschikking over een wapenstok. Volgens minister Grapperhaus, zelf niet geheel van onbesproken gedrag, kan zo de veiligheid van boa’s worden vergroot door de mogelijke preventieve werking van een wapenstok. Of dit in de praktijk inderdaad het geval is, moet na een jaar experimenteren blijken.

Ik heb zo mijn twijfels. Immers, het experiment met de roe is bij zijn zwarte collega ook niet bepaald op een onverdeeld succes uitgelopen. Dus waarom hier wel?

Ja, de veiligheid van die mensen zal wel worden vergroot, hoewel velen zich afvragen of deze zwaarbewapende boa’s er niet zelf stevig van langs krijgen als een breedgeschouderde, ruim betattooeerde klerenkast hen vriendelijk doch dringend verzoekt even dat stokje van hen over te mogen nemen. Maar niet mijn veiligheid.

Gun mij een korte inleiding om dit toe te lichten.

Het is zaterdagmorgen en ik ben een uur eerder het warme bed uitgeklommen om mij op de driving range voor te bereiden op de eeuwige titanenstrijd met mijn golfmaat P. Helaas, de deur van de ballenautomaat is gesloten. Niet erg. Ik pak een emmer en ga wat ballen rapen op het open veld. Maar dan heb ik toch even buiten de waard om gerekend.

Een trekker die de oefenballen verzamelt wendt zijn steven, stuurt in rechte lijn naar mij toe en opent het portier om een jongeman uit te laten die briest dat wat ik doe absoluut verboden is. En of ik mijn emmertje onmiddellijk bij hem wil inleveren. Aan welk bevel ik prompt gehoorzaam als een beteuterde kwajongen. Een gesprek is niet mogelijk, want meneer is kwaad. Heel kwaad.

Wat nu als deze greenkeeper een wapenstok had gehad?

Mijn punt is dit. Greenkeepers, conducteurs, controleurs en buschauffeurs zijn Vakkrachten. Die beheersen hun eenzijdige taak als geen ander, net als schilders, metselaars en meer van deze ambachtelijke lieden dit doen.

Echter, er zit vaak een ‘maar’ aan hun cognitief vermogen. Een hele grote ‘maar’. En daar heb je rekening mee te houden. Zeker als je hen een wapen in handen drukt.

Interpreteren van omstandigheden kunnen Vakkrachten namelijk niet. Hoe om te gaan met emoties is er bijvoorbeeld niet bij. Daarop moeten zij dan ook worden getraind, opdat zij iedere situatie herkennen als een stoplicht: groen is doorrijden, roos is stoppen.

Trainen, trainen en nog eens trainen, zoals brandweerlieden en soldaten – ook Vakkrachten – dit continu doen.

Zo niet, dan treft die wapenstok ons allemaal.

Werk ze,

Rolf Baarda 

Leave a Reply