Beloning zorg nagenoeg marktconform

By 29 juni, 2020Overig
40 jaar geleden heb ik mij werkelijk het rambam gewerkt als toegewijd verpleegkundige. Geen corona helaas, maar gewoon patiënten verpleegd met kanker, dus een financieel extraatje zat er toen nog niet in. Destijds werden wij gecompenseerd met taart. Heel veel taart.
 
Die schraalheid is nu niet veel anders, als ik Teun van de Keuken moet geloven in de Volkskrant. Zijn blog kreeg de volgende titel mee: We zijn terug bij het oude normaal waar bullshitbanen beter worden gewaardeerd dan vitale beroepen. Dan hoef ik de inhoud van zijn schrijfsel niet verder toe te lichten, lijkt mij.
 
Heeft Teun gelijk?
 
Ik ben maar eens gaan het rekenen. Destijds kreeg ik mijn loon uitbetaald volgens schaal 40. Einde schaal levert dat nu 2.913 euro op. Voor een 36-urige baan. Dus tel er 10 procent bij op ten behoeve van een vergelijkbaar loon.
 
Naast vakantiegeld krijgt een verpleegkundige nog 8,33 procent eindejaarsuitkering. Kom ik op een totaal van 3.490 per maand, nog zonder toeslagen voor onregelmatigheid.
 
Volgens de Baarda Salary Survey verdient een volleerde Mbo-er tegenwoordig maximaal 3.540 per maand.
 
Heu Teun, toegegeven, da’s niet evenveel. Maar om over die 50,- zo’n ophef te maken, lijkt mij toch wat overdreven. Nederland betaalt de zorg nagenoeg marktconform.
 
Werk ze,
Rolf Baarda

Leave a Reply