Belonen van vakmanschap

By 12 oktober, 2020Overig

‘Jij hebt wel een heel moeilijk vakgebied Rolf. Soms begrijp ik je blogs absoluut niet’. Mijn kapster Elly is een bescheiden mens. Tijdens haar knipbeurten voorziet zij mij en mijn vrouw van talloze museumtips, kent alle kunstenaars bij naam en weet haarfijn aan te geven van wie ze wel en van wie ze niet onder de indruk is. Zo geldt dat ook voor literatuur, theater en de moderne film. Nee, die Elly van ons zal mijn blogs niet begrijpen. Ik heb ze beter gehoord.

Omdat een confrontatie in Elly’s spiegel met mijn steeds ouder wordende gelaat niet bepaald opbeurend is, begon ik haar te vertellen over mijn laatste project. Want daar word ik echt heel blij van.

Ik laat tegenwoordig korte videoproducties maken over de loopbaanmogelijkheden binnen de Routine Organisatie: zeg maar de rollen van Hulpkracht, Vakkracht en Allrounder.

Mijn drijfveer is om medewerkers én consultants te leren waarin de finesses schuilen van een carrière op de vierkante werkvloermeter. Want de mogelijkheden lijken beperkt, edoch zijn even groot als de verschillen tussen de mensen daar zijn. En wat lopen die uiteen!

Komt nog bij, dat ambachtelijk opgeleide werknemers opvallend fier zijn op hun eigen werk. Die trots mag absoluut niet worden gekrenkt door een salarisindeling die daar geen recht aan doet. Men weet donders goed wat de onderlinge verschillen zijn, als het aankomt op vakmanschap. Vergis je daar niet in!

In mijn video’s wordt het commentaar gedaan door medewerkers die van de absolute basis opgeklommen zijn naar boven. Zij kunnen heel precies uitleggen wat voor promotie noodzakelijk is, qua kennis, maar vooral ook qua attitude.

Ik kon het dan ook niet laten om Elly te vragen of zij mij met haar jarenlange ervaring kon uitleggen waar het verschil in school tussen de ene en de andere kapster. Kreeg ik prompt een uitleg over het onzichtbare lijnenspel dat zich boven mijn hoofd afspeelde, waaraan goede kappers heel nauwkeurig kunnen afmeten, hoeveel haar waar moet blijven zitten om het kapsel voldoende draagkracht mee te geven.

Ik wist genoeg. Mijn Elly moet op het witte doek. Krijgen jullie het nog eens haarfijn uitgelegd.

Werk ze,

Rolf Baarda

Leave a Reply