Casuistiek

By 9 oktober, 2018Overig

Medewerkers hebben nog wel eens moeite om zich het rollenmodel eigen te maken. Komt dit bekend voor? Vast wel.

We zijn daarom bezig geweest om een aantal casussen te ontwikkelen. Daarmee gaan teams aan de slag om met elkaar uit te maken wie in welke rol zit. Het resultaat is verrassend leuk en goed!

Onderstaand een voorbeeld van zo’n gevalsbeschrijving. Benieuwd naar de hele set casussen? Een replay op deze mail is genoeg!

 

Ongeluk

Er is een ernstig ongeluk gebeurd. Twee auto’s zijn op elkaar gereden. De chauffeur van de achterste auto zit bekneld achter het stuur en kan daarom niet uit zijn auto worden gehaald. Omstanders bellen 112 waarop twee ziekenauto’s uitrukken (standaard wanneer het een spoedgeval betreft), de brandweer met snijapparatuur en een traumahelikopter met daarin een gespecialiseerde trauma-arts. Natuurlijk wordt ook de politie direct gealarmeerd die prompt als eerste ter plaatse is. 

De beide agenten inspecteren de situatie en bellen die door naar de alarmcentrale, zodat alle hulpdiensten enigszins voorbereid arriveren op de plek des onheils. Daarna zetten zij de weg af en zorgen er voor dat het verkeer de hulpverlening niet hinderen kan.

Terwijl de ambulance verpleegkundigen zich ontfermen over de inzittenden van het voorste voertuig – een echtpaar, beide met ernstige snijwonden en botbreuken – komt de brandweer in actie om de beknelde persoon uit zijn benarde positie te verlossen. Dat gaat verrassend snel en professioneel. Niet zo vreemd, want als er ergens op is getraind, is het dit onderdeel van het vak. Zo weet iedereen heel precies wat zijn taak is. Het geheel doet een beetje denken aan een geslaagde pitstop van een F1 coureur.

Inmiddels is de heli geland. De trauma-arts voert een aantal geprotocolleerde diagnostische handelingen uit om de ernst van de verwondingen vast te stellen. Uiteraard is zij hierbij gefocust op wat de inwendige verwondingen zijn. De man is niet of nauwelijks aanspreekbaar, ademt moeilijk en heeft een hoge, onregelmatige hartslag. Daarop besluit de arts hem te intuberen alsmede een infuus aan te leggen, zodat in geval van nood er snel intraveneuze medicijnen kunnen worden toegediend. Samen met de piloot en enkele brandweerlieden wordt de gewonde persoon in de heli geladen en naar het ziekenhuis gebracht. De beide andere gewonden gaan mee met de ambulance.

Welke rollen hebben hier de Politie, Brandweer, Ambulance verpleegkundige, Helikopterpiloot en Trauma-arts?

 Morgen het antwoord op deze vragen.

Werk ze!

Rolf Baarda

Leave a Reply